Mit tanulhatunk az Y-októl? ...Nem tudom ki hogy van vele...

2018.07.18

Nem tudom, ki hogy van vele, de imádok olvasni! Szenvedélyesen és szinte mindent. Minden érdekel, minden meg tudja ragadni a figyelmem. Legyen szó kvantumfizikáról, színházról, kultúrantropológiáról, vagy a hivatásaimhoz (igen, kettő van :D ) kapcsolódó szakirodalomról, lubickolok a könyvekben. Azaz miket beszélek! Lubickolnék. Ugyanis jelenlegi életvitelem mellett olyannyira a munka felé billen a mérleg nyelve, hogy a szabadidő serpenyőjében nincsen szinte semmi. S ami van is, az is csak ritkán az olvasásé. Ezen már régóta kesergek. ...És akkor ülök az autóban... Tartok hazafelé egy tréningről egy vidéki nagyvárosból és hallgatom a rádiót. És megszólal egy fiatal srác. Huszonpár, maximum harminc év körüli... szépen összeszedetten arról mesél, hogy hogyan száll ki évről évre egy hónapra a mókuskerékből.

Hogyan hagy maga mögött minden digitális zajt, embereket, mindent és mindenkit, hogy más jellegű ingereknek adhassa át magát. Szinte közhelyszerűen mantrázzuk, hogy "a mai fiatalok" hogyan függenek a kütyüktől... bezzeg az Y-ok az e-mail, chat, face, insta, snapchat frinc-francok bűvkörében léteznek csak. És akkor jön ez a srác, akinek ez lételeme, ugyanakkor azt is kitalálta, hogy ne hülyüljön bele az ember a technológia okozta információ dömpingbe.

A srácot Bárdos Kristófnak hívják. Minden évben elutazik tehát, és nem visz magával kütyüt. Pontosabban visz, de csak navigációra használja, ha épp a szükség úgy hozza. Viszont amit visz magával - és ez ragadta meg a figyelmem - azok a könyvek. És olvas. Hát nem szuper?! Nincs e-mail... nincs riport... nincs kimutatás... nincs kolléga... nincs főnök... csak a könyvek. Hát a tíz ujjam megnyalnám!

Bárdos Kristóf mást is tanított ezzel... sokat beszélünk manapság szakmai körökben a mindfullnessről, meg a Slow mozgalomról... Hát ő meg nem megcsinálja?! Elmegy egyedül egy hónapra, kikapcsol szinte minden mesterséges ingert, és így lehetővé teszi magának, hogy JELEN legyen. Létrehozza, hogy egy fókuszált figyelemmel tudjon kapcsolódni azokhoz, akikkel ottléte alatt találkozik. Vagány! Engem lenyűgöz!

És hogy mi köze ennek a "development"-hez? Könnyű belátni... egy ilyen "reset" után minden rendszer hatékonyabban bootol be... Megtörténik a "csönd" alatt a töredezettség mentesítés, a temp könyvtár kiürítése, felszabadulnak tárhelyek és gyorsul a CPU... Egyértelműen megéri...

Hát... ezt tanultam én Bárdos Kristóftól, ezt tanította nekem egy Y. Ő maga bővebben mesél hasznos kis kiruccanásairól itt. Sokat fogunk még tőlük tanulni, úgy érzem...

Többek között erről is fogunk beszélgetni közelgő Munkaerőhiány és HR módszerek konferenciánkon.

Ti meg tudtok állni, ki tudtok szakadni? Van "ÉN-időtök"? Elbírja a cég, hogy egy hónapra eltűnjetek? Szívesen vesszük a kommenteket!